Składniki na większą ilość porcji:
- 0,5 szklanka mąki orkiszowej (do tego przepisu polecam jasną, czyli typ 650)
- 0,5 szklanka mąki gryczanej
- 1 szklanka kefiru
- 2 jaja
- 3 łyżki oleju (oliwa, olej z awokado lub roztopione masło )
- szczypta soli
- 3 łyżeczki ksylitolu/erytrytolu
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
sposób przygotowania / wskazówki
- Nagrzej bardzo dobrze gofrownicę. Ważny punkt, aby gofry były chrupiące.
- Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli.
- Do żółtek dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj. Ciasto odstaw na około 10 minut.
- Pianę delikatnie dołóż do masy jajecznej z resztą składników i wymieszaj.
- Rozlewaj na dobrze rozgrzaną i delikatnie posmarowaną oliwą/masłem gofrownicę.
Gdy wyjmiesz upieczone gofry, połóż je tak, aby był swobodny przepływ powietrza, jeżeli położysz je na talerzu to mogą być gliniaste ;(
Do masy możesz dodać puree z ugotowanych buraków, puree z dyni (dodadzą więcej wartości odżywczej, ciekawego koloru a naprawdę takie puree nie jest mocno wyczuwalne 🙂 lub puree z różnych owoców- banan, jabłko, gruszka.
Do masy warto dodać mielony cynamon, jeżeli lubisz 😉
Dodatki do gofrów, zdrowsze niż sama bita śmietana 😉
Gofry możesz tak naprawdę podawać z różnymi dodatkami na słodko jak również na wytrawnie (wtedy polecam nie dorzucać do ciasta ksylitolu).
1 propozycja: Dodaj owoce jagodowe- borówki, truskawki, maliny, jagody i polej roztopioną gorzką czekoladą. Przy braku sezonu mimo wszystko warto dodać mrożone owoce połączone ze zmielonym siemieniem lnianym, który zwiąże rozmrożone w garnuszku owoce i wyjdzie taki mus/żel;
2 propozycja: Dodaj ulubione owoce i polej jogurtem kokosowym lub jogurtem naturalnym i pestkami dyni/słonecznika. Świetnie sprawdzi się również skyr lub serek wiejski- pięknie doda większą ilość białka i tak naprawdę zrobi z gofrów pełnowartościowy posiłek ! 😉
3 propozycja: Do jogurtu greckiego dodaj ksylitol, orzechy laskowe i startą gorzką czekoladę, wyłóż masę na gofry i posyp całość borówkami. Pyszny jogurt typu straciatella 😉
4 propozycja: Jeżeli jesteś zwolennikiem zjedzenia gofrów z cukrem pudrem to świetnym pomysłem będzie zmielenie ksylitolu lub erytrytolu w młynku i zjedzenie go z prawie zerowym kalorycznie cukrem pudrem ! (PS. 0 kcal/100 g ma erytrytol, ksylitol 240 kcal/100 g, biały cukier 400 kcal/100 g)
W następnych wpisach zaproponuje kilka wariantów wytrawnych, które również są niesamowicie pyszne 🙂